(НОЕ 25) Семинар на директорите на комисии за “Фондация Ротари” (+ГАЛ)

Последната събота на месец ноември в град Пловдив се проведе семинар за Фондация Ротари. Домакин на събитието беше хотел Империал, който събра и посрещна на едно място Ротара клубове от цялата срана. На семинара присъстваха както представители на всички Ротари клубове, така и младите надежди от Ротаракт клубовете.

Ротари клуб София Капитал беше представен от двама свой членове: адв. Георги Леков (директор на комисия за “Фондация Ротари” и Петър Христов (Елект-ковчежник).

Програмата беше разделена на две части, като откриване на семинара направи Дистрикт-гуверньорът Емил Коцев, а водещ беше Паст-Дистрикт-Гуверньорът Нина Митева, която е и Председател на ДРФК.

В първата част на семинара се разискваха следните теми:

  • Фондация Ротари в началото на второто си столетие;
  • Дистрикт 2482: Подкрепа за Фондация Ротари, дарения и признание;
  • Дистрикт грантове 2017-2018: отчет на изпълнените цели и обявяване на новите;
  • Публичност на Ротари проектите;
  • Ротариански центрове за мир – призив за действия.

Във втората част присъстващите Ротарианци бяха разделени на две работни групи, а именно: работна група на ротарианци с опит и работна група за млади ротарианци и ротарактори като съответно нашият приятел Георги Леков посети работната група на ротарианци с опит, а  приятелят Петър Христов групата на младите ротарианци и ротаракторите.

На работната група за младите ротарианци бяха проведени следните лекции:

  • Оценка на нуждите и устойчивост, потенциал за глобален грант на предложени проекти;
  • Как работи Фондация Ротари, какво финансира? Как да подготвим нашите проекти?

След като края на лекциите бяха сформирани екипи от по пет човека с цел обсъждане и презентиране на проекти, то групите имаха по 10 минути, за да измислят проект, да обсъдят неговата нужда, перспектива, устойчивост и финансиране, след което да го представят и убедят другите групи да гласуват за техния проект.

Групата, в която взе участие нашият приятел Петър Христов беше сформирана от различни членове на Ротари и Ротаракт. След кратко обсъждане групата се спря на проект фокусиран върху обучаването и развитието на млади ученици между 16-18 годишна възраст.

Групата измисли проект, който в общи линии представляваше следното: фондация Ротари да финансира сграда в един от морските градове (Варна, Бургас, Поморие и др.), която да бъде оборудвана с ресторант и помещения за спане и така да се превърне в Ротари кампус. Кой не обича зелените училища? Кой не си спомня поне едно, на което е бил като дете? Точно това беше и целта нещо като Ротари зелено училище, което да се обучава и занимава деца в лятната ваканция, когато същите не са заети особено много с учебна дейност.

Идеята се фокусира около създаване на Мидена ферма, за отглеждане и добив на миди. Същите да бъдат обработвани и предлагани в ресторанта обособен в сградата на Ротари кампуса. Като в определени часове на деня, част от храната и мидите да се даряват на хора в нужда (за да има и социална ангажираност на младите Ротарианци). В първата година беше предвидено тласък на проекта да бъде даден от Ротарианци с опит в бранша, които да подготвят първите кадри, а всяка следваща година да има приемственост. Тези, които са били обучавани на първата година, да обучават следващата група и така нататък. Всичко това се предвиждаше да бъде под надзора на Ротари Дистрикт 2482.

За жалост групата не успя да представи добре своят проект и той остана на второ място.

Семинарът завърши с вечеря и честване на 16 годишнината на Ротари клуб Пловдив Пълдин.

Пловдив 25.11.2017 г. хотел Империал

Петър Христов

Отговорите са изключени, но Вие можете да следите обратно през Вашия сайт.

Коментарите са изключени.

Сайтът благодари на WordPress | Преработен изначален дизайн на: Free WordPress Themes | Благодарение на MAGGO Solutions