(МАР 28) РКСК на операта „Янините девет братя“

Днес, членове и приятели на Ротари клуб София Капитал имаха удоволствието и честта да гледат операта на Любомир Пипков „Яиините девет братя“. Приятелите бяха впечатлени от високото ниво на Софийска опера и балет.

.

СЪДЪРЖАНИЕ

 

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ 

Първа картина. Хълмовете край Самоков, около 1361 година. В една есенна привечер Яна и майка й очакват завръщането на деветимата братя рудари. По друма минава старият рудар чичо Димитър и разказва как Ангел спасил първорождения брат Георги, когото черният рудник затрупал. Скоро пристигат и братята. Ангел носи подарък на сестра си – игла. Георги, ревнив към сестринската обич на Яна, захвърля със смях иглата и подарява гривна. Но по гривната има кръв. Яна ужасена забелязва това и отказва да приеме гривната… Майката подканя да отговорят на Нено овчаря, който пращал пак годежари. Георги грубо се нахвърля, като казва, че Яна ще дадат или на княз, или никому. За да придобри сестра си, той решава да доведе от Самоков резбари, които да украсят стаята й… Среднощ. В двора нахлуват народ и стражи. Те търсят Георги. който заради гривна отсякъл ръката на една мома. Майка му се мъчи да го защити. Когато тълпата се разотива, тя, убита от мъка, една се прибира…

Втора картина. Трима майстори завършват украсата на Янината стая. Стегнати за път, братята подканят Ангел да вървят „към железните планини“. Но Ангела влече резбарството. Старият майстор е възхитен от изкусните ръце на момъка и го кани да тръгне с тях. Майката моли Ангел да остане при нея.

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Трета картина. Минало е време. Ангел е станал майстор-резбар, за когото се носи чудна мълва. Яна неотлъчно му помага. В надвисналата буря на лятната вечер братята се завръщат от рудниците. Те стоят смаяни пред големия иконостас, изработен от Ангел. Георги е потресен най-много. Той гледа своите грозни и груби като лапи ръце и обзет от завист, уж да помогне на Ангел, посича ръцете му.

Четвърта картина. Нощ. Разтревожени от вика, братята се струпват пред стаята на Ангел. Те с ужас разбират за случилото се.

ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ

Пета картина. Въглищари са наклали огън в Самоковската гора. На път за Средец преминават мечкари. Те съобщават тревожни новини. Тръгнал да проси, с тях пътува и Ангел, когото никой не познава. Привлечена от огъня, идва една циганка. Тя разказва за чумата в Босна. Когато заспива, изплашените въглищари, като подозират, че тя е самата чума, заклещват я в цепеници и се разбягват. Прокуден от къщи, и Георги замръква в гората. Той също мисли, че пред него е чумата и е готов да я освободи, ако в замяна тя обещае да погуби братята му.

Шеста картина. Светла празнична утрин в Средец. Просяци и народ се тълпят пред катедралната църква. Появява се Ангел. От църквата излизат царят и царицата, съпроводени от средецки знатници. Ангел разказва своята тъжна история. Множеството иска смъртна казън за Грозника. Изнемощял и измъчен, Ангел умира. Народът се разбягва.

ЧЕТВЪРТО ДЕЙСТВИЕ

Седма картина. Кръстопът в Загоре. Народът бяга от чумата и от турците. Бяга и Яна с братята си, слезнали да жънат в Загоре. Те отиват до извора за вода, но не се завръщат. Идва циганката и разправя как братята пили от нейната стомна и паднали, поразени от чума. Тя разкрива за срещата си с Георги, който пожелал смъртта на родните си братя.

Осма картина. След 9 години. Майката все чака да се завърне добрият син. От пътя се отбива Георги. Той увещава Яна да бягат във Влашко, където е напечелил голямо имане. Яна го разпитва за циганката и убедена в неговата виновност, обтяга лъка срещу брата-злодей. В далечината, запален от турците, Самоков гори…

Още: https://www.operasofia.bg/component/k2/item/5965?event=147

Отговорите са изключени, но Вие можете да следите обратно през Вашия сайт.

Коментарите са изключени.

Сайтът благодари на WordPress | Преработен изначален дизайн на: Free WordPress Themes | Благодарение на MAGGO Solutions